29 januari 2016
Curaçao
a
A
Vrijdag, struisvogel farm
Vandaag overdag even naar Punda geweest. Ik had namelijk een leuke rugtas gezien, toen ik de eerste keer in Punda op een marktje liep. Maar eigenlijk vond ik hem te duur, dus heb ik hem niet gekocht. Nou was die goede man er gisteren, de donderdag al niet. En vandaag, je raadt het al… Weer niet! Potverdorie. Maar goed, volgende week nog eens proberen.
Daarna ben ik naar de Plaza Bieu gelopen. Dat is (onder de toeristen vaak gezegd) een vreetschuur. Een grote hal, met allemaal lange tafels met bankjes. En je kunt er eten bestellen. Het is een markthal in de buurt van Punda. Ik had een Stoof kip gerecht genomen. Echt heel lekker, alleen veel te veel. Stoofkip met witte rijst, gebakken banaan en salade. De kip had een sausje eroverheen, deze heb ik weer gemengd met de witte rijst. Een lekkere combinatie moet ik zeggen. Ik zal daar zeker nog eens gaan eten.
Na het eten weer terug naar het hotel, want om 3 uur zouden ze mij komen ophalen voor de struisvogelfarm. Ze waren op tijd bij het hotel. Dus instappen en nog 3 hotels af voor meer mensen die mee zouden gaan.
Eerst gingen we naar en Aloë Vera plantage. Nou zeg, wat een geldklopperij. Je krijgt een verhaaltje opgedreund van 10 minuten, een stukje Aloë in je hand (wat je geacht werd aan te nemen, anders was die vrouw niet erg aardig) dat mocht je dan opeten en dan, hup naar binnen. De geldfabriek in. Want dat was het toch wel hoor, je kon binnen natuuuuuuurlijk voor allerlei kwaaltjes Aloë Vera producten kopen. Ik heb niets gekocht, de prijzen zijn (voor mijn idee) echt commercieel. Je wordt daar gedropt om geld uit te geven, nou.. Bedankt maar dacht het niet.
Oh ja, toen we binnen kwamen in de ‘geldfabriek’ kregen we een Aloë drankje. GADVER! Enorm zout, alsof je de dode zee drinkt (qua zoutgehalte). Maar hé, het zou een boost zijn voor je immuunsysteem. YEAH RIGHT! Maar goed, ik heb het gedronken, maar echt… eens en nooit weer. Je kon dat drankje ook kopen in een fles. Elke dag 1 a 2 mini bekertjes met dat spul en je voelt je goed. Uhu… Ik geloof je niet.
Maar oké, op een gegeven moment komt er een african(ish) tourbus aan rijden. Zo’n open waren met houten bankjes. Zag er erg leuk uit. Voor de “African Night Tour” dat waren wij. Een rondleiding gehad over de struisvogel farm. Uitleg gekregen over de struisvogels, over hun gedrag en paringsrituelen. Ook ging onze tourguide een van de mannetjes struisvogels uitdagen, om te laten zien hoe dat dan in z’n werk gaat. De struisvogel zakt door zijn knieën, ligt bijna helemaal op de grond en begint een waarschuwingsdans uit te voeren. Dat houdt in dat als de tourguide het hok binnen zou gaan, hij een flinke schop zou ontvangen van de struisvogel. Het ziet er op dat moment ‘leuk’ uit. Maar eigenlijk is het wel ontzettend sneu voor zo’n beestje.
Ook had hij uitgelegd dat wanneer er eieren liggen, aan de ene kant van het hok de struisvogels te eten krijgen en via de andere kant iemand naar binnen rent en het ei pakt. Dit omdat anders alle struisvogels op hem af zouden rennen en zouden gaan trappen. Behoorlijk gevaarlijke dieren dus.
Daarnaast kwamen we langs een hok met een gedeelte water en land. Daar lag 1 krokodil met zijn kop boven het water. De tourguide begint wat te roepen en te fluiten en ineens zie je op meerdere plekken koppen omhoog komen. 4 krokodillen in totaal. In de touringcar vroeg iemand waarom het water zo groen en vuil was. Zegt de guide, “dat komt omdat we geen vrijwilligers hebben, die het water willen schoonmaken.” Ofwel, het is gewoon poep etc. van de krokodillen. Maar de man bracht het leuk.
Dan… Werden we om half 5 a 5 weer bij het restaurant afgezet. Wachten en wachten tot het eten zou komen. Daar zitten twee papegaaien. Een amazone (groen en redelijk ‘klein’) en een kleine ara. Echt twee schatjes. Ik zou ze zo mee naar huis hebben kunnen nemen. Een van de twee, de amazone was vrij rustig, bleef ook op een plek zitten en keek een beetje om zich heen. De ara was actiever. Riep heel de tijd “kom, kom dan, kom” dus ik loop naar de kooi. Heel rustig en kalm ga ik erbij staan, beetje praten tegen het beestje. Zegt die op een gegeven moment kom, en steekt zijn pootje uit. Dus ik mijn hand voorzichtig naar hem toe. Wilt hij overstappen, doet het niet helemaal en wilt toch happen. Dat liet ik natuurlijk niet toe. Beestje bleef maar aandacht trekken. Ging dansen, vleugels open/gespreid. Echt heel leuk.
Om half 7 ongeveer, werden we geroepen voor het eten. Dit was als voorgerecht: kippen salade (dus salade met kipblokjes) als hoofdgerecht friet met struisvogelvlees en als nagerecht Afrikaanse melkcake met ijs. Ik vond het best wel lekker, niet alles even geweldig. Maar het was te doen. De andere vonden het eigenlijk allemaal niet zo lekker. Wat ik kan begrijpen, sommige dingen smaakloos of erg taai. Maar ach, het was een gezellige dag/avond daar.
Wel kwamen mensen erachter dat Tui dus +/- 30-35%(!!!) rekent als zogenaamde aanbetaling, maar dit allemaal in eigen zak opstrijkt. Daar baalde iedereen van. Hadden dit niet doorgehad en hadden (net als ik) meerdere excursies via Tui geboekt. Ook de mensen van de struisvogelfarm schrokken hier van. Omdat zij dus minder klandizie krijgen door dit soort akkefietjes. Tui neemt ongeveer 25 dollar voor eigen zak. Waardoor de prijzen natuurlijk ontzettend duur worden.
Ik heb er in elk geval van geleerd, maak je eigen reserveringen en niet via een reisorganisatie. Je kunt beter even laten rondbellen door het hotel, dan dat je dus rond die 30-35% extra betaalt.
Liefs <3
Tags: Plaza Bieu, The Ritz, Struisvogelfarm